Roland

Vem är Roland....

Jag är född 1942 och tillbringade mina första 17 år här i Springliden. Jag är faktiskt född i kökssoffan i Springliden!

 

Mina föräldrar hette Rudolf och Lisette Lundqvist.

 

Tanken var att jag skulle överta min pappas roll i grävmaskinsföretaget Lundqvist & Mörtsell men lastbilsratten var kall och jag bestämde mig för att plugga vidare!

 

Satsade på en utbildning som gjorde mig till väg- och vattenbyggnadsingenjör men jag har under årens lopp lärt mig mycket annat!

 

 

Jag är numera pensionär - och egen företagare (se fliken MaxR Consult).

 

 

ARBETE

 

Under min yrkesverksamma tid (1964-2007) har jag arbetat på följande ställen:

 

 

Vägverket (1964-1966)

 

*Fotogrammetri (Använde flygbilder vid vägprojektering)

 

 

Skellefteå kommun (1967-1997)

 

* Mätningsteknik, kartor, GIS och lantmäteriberäkningar

 

* Ansvar för bredbandsnät (pappa till SkeNet)

 

* Ansvar för kommunens telefoninät

 

 

Kommunförbundet Västerbotten (1997-1998)

 

* Initiativtagare och pappa till det regionala nätet AC-Net

 

(Läs AC-Nets 15-årsbok "När världen kom till Västerbotten" och se filmen där jag berättar om AC-Nets tillkomst!

 

 

Länsstyrelsen i Västerbottens län (1998-2005)

 

* Regional IT-strateg, initiativtagare till och chef för IT Västerbotten. Ansvarig för samordning av bredbandsutbyggnaden i Västerbottens län.

 

 

Kommunförbundet Västerbotten (2006-2007)

 

* Chef för IT Västerbotten mm men under ny huvudman

 

FRITID

 

Under årens lopp har jag på fritiden bl a orienterat mycket och t.ex sprungit "Långa natten" 1980 och 1981 på 10-milaorienteringen . (Läs utdrag ur boken"Långa-nattens-folk").

Min fru Barbro och jag har deltagit i ca 25 5-dagars-orienteringar , delvis utomlands (Finland, Österrike, USA, Canada). Bra för kroppen och hälsan och ett perfekt sätt att ha barnen med sig på gemensam fritidsaktivitet under deras uppväxt! Och behagligt och enklare nu när vi är bara två!

 

Jag har dessutom databehandlat idrottstävlingar, dvs svarat för tidtagning, resultatgivning, speakerservice mm. Mer än 700 tävlingar har det blivit och inom så olika områden som orientering, skidskytte, marathon, triathlon, skytte, trav, hästhoppning, längdskidor och fridrott. Mycket jobb men roligt!

 

I dagsläget är jag ordförande i byaföreningen i Springliden (se www.springliden.se)

 

Tillsammans med byarna Lainejaur, Mörttjärn och Malå Sameby har jag utifrån min roll i byaföreningen i Springliden tagit initiativ till att bygga vindkraftverk på närliggande berg (se www.vindbyar.se ). Som en följd av det är jag ordförande i VindByar ek förening som byarna skapat för att samordna sina intressen i vindkraftsparkernaa.

 

Vi har tecknat avtal med Skellefteå Kraft om s.k bygdemedel till Springliden, Mörttjärn och Lainejaur. Inställningen här i trakten till vindkraft har hela tiden i huvudsak varit positiv, inte minst sedan vindkraftverken kommit på plats och börjat ge pengar till byautvecklingen!

 

Läs mer på Skellefteå krafts hemsida (www.skekraft.se)

 

Vindkraftsprojektet i vår närhet ledde till uppdrag för mig att först leda det regionala projektet MedVind Västerbotten och därefter WindEL Västerbotten. Båda projekten är avslutade. Under flera år har jag till och från haft som uppdrag att stödja Vattenfall och företaget OX2 i kontakterna med lokalbefolkningen runt deras vindkraftsparker.

 

 

Orienterandet har vi inte lagt på hyllan utan deltar i mån av tid och möjlighet i olika orienteringstävlingar i Norr- och Västerbotten och ofta på O-ringens 5-dagars och på finska flerdagarstävlingar, ex Kajaniveckan (4 dgr) och FIN 5 dvs finska motsvarigheten till O-ringen.

 

Under 2013 deltog Barbro och jag i 17 orienteringstävlingar och för min del med överraskande bra resultat.

4 DM-segrar och en andraplats på en etapp på O-ringen var klart bättre än väntat! Blir antagligen svårt för mig att upprepa!

 

Till vår förvåning blev det exakt lika många tävlingar för oss 2014 och 2015 och resultatet har varierat från segrar till bottenplaceringar.

 

Under 2016 har Barbro och jag deltagit i 22 orienteringstävlingar! Tror att det är nytt rekord!

Resultatet har som vanligt varit både bra och dåligt! Men om vi tar det positiva först så kan jag stoltsera med två segrar i Sprint-orientering - Norrlandsmästerskapet och DM-sprinten för Norrbotten. Men eftersom jag inte tävlar för Norrbotten fick jag ingen DM-plakett. Dessförinnan vann jag två deltävlingar i Västerbottens 3-dagars i H70 och dessutom sammanlagt. Men i år har jag både ramlat framstupa ner i ett gyttjedike och på Natt-DM i Norrbotten hittade jag helt enkelt inte en av kontrollerna, så där bröt jag tävlingen!

 

Under de senaste 10 åren har en stor del av min tid bestått av byggande! Först ett fint och välutrustat fritidshus här i närheten åt vår son och hans familj som bor i Washington DC.

 

Under 2011, 2012 och 2013 har jag ägnat en stor del av min tid åt en modernisering av byastugan som vi har alleles bredvid oss här i Springliden. Byastugan har fått jordvärme, golvvärme, supermodernt kök och allt är handikappanpassat.

 

Under 2013 har vi dessutom kompletterat elljusspåret med 500 m anslutningsspår med kostnadseffektiv belysning ner till byastugan.

 

Under 2014 fortsatte byggandet, men nu i vårt eget hus!

 

Nytt kök, nya golv, nytt elsystem och totalrenoverad toalett, hall och kontor åstadkom vi fr o m årsskiftet och till maj 2014. Under början av 2015 har övervåningen fått en uppfräschning!

 

I slutet av 2015 och början av 2016 fick vi äntligen tid över för att måla vårt 10 år gamla garage invändigt! Det blev stor skillnad!

 

Sommaren 2017 blev det mycket orientering! 26 tävlingar hann vi med och det är nytt rekord!

Nytt rekord blev det även i antalet segrar! Av dessa 26 tävlingar vann jag 15 varav 3 DM och ett Norrlandsmästerskap. Dessutom 3 segrar där flerdagarstävlingar räknades samman, ex Västerbottensveckan, Vittjärvs 2-dagars och Bergnäsets tävling. Garanterat helt omöjligt för mig att återupprepa under kommande tävlingssäsonger.

 

De senaste 10 åren har vi i Byaföreningens regi arrangerat en orienteringsdag för Nilaskolans Åk 9 och det hoppas vi kunna upprepa flera år. Under 2017 fick vi även förtroendet att arrangera skolorientering för Norsjöskolans elever och det hoppas vi gav mersmak. En nyhet under 2017 var också att vi lyckades skaffa pengar för att köpa in ett modernt elektroniskt stämplingssystem "SportIdent" och det såg vi att eleverna gillade!

 

Vi satsar framåt! Under 2016-2017 har jag i mån av tid jobbat med att förfärdiga en ny orienteringskarta i Springliden med omnejd! Betydligt större är det tänkt att den ska bli. Hela 16 km2 är området som ingår i den laserskanning vi köpt av Lantmäteriet. Får väl se hur mycket vi orkar rekognosera i fält!

 

2018 blev ytterligare ett år fyllt av orienteringsaktiviteter! Medan snön fortfarande låg kvar i maj inledde vi jobbet att skapa en sprintkarta över Malå tätort. Vår tanke var att den skulle kunna användas av skolan i Malå för orienteringsundervisning och dessutom hade vi planer på att arrangera en "riktig" sprintorientering i Malå.

Så blev det - och mer än så! Det blev en 3 dagars orienteringshelg med sprint i Malå på fredagkväll och medeldistanstävlingar i Springliden både lördag och söndag! En mycket lyckad helg som det östes lovord över. Bra karta, bra banor och bra inramning var synpunkter som vi fick! Tur att vi med visst stöd utifrån hade möjlighet att få till kartan i tid! 12 dagar tillbringade Barbro och jag i skogen för att rita in alla stenar mm som förväntas vara med på en bra o-karta. Se Kurt Lundbergs bilder från tävlingshelgen!

 

I slutet på tävlingssäsongen hann vi med att arrangera skolorienteringen för 11:e året i rad för Nilaskolan och för andra gången för Norsjöskolan. Ambitiös satsning med gafflade banor lagda i OCAD, SportIdent, Livelox och OLA-systemet för resultatgivning. Som på en stortävling!

 

Men vi hann med att orientera också! 25 tävligar blev det och även i år med förvånansvärt bra resultat för min del. 12 segrar varav 3 DM. Återigen är min bedömning - det här kommer att vara helt omöjligt för mig att återupprepa kommande säsonger.

 

Så här i slutet på året (nov) har jag förstått att 2019 också kommer att vara ett år med mycket orientering! Jag har blivit ombedd att vara funktionär under skidorienterings VM i Piteå i mars 2019 och det kan man ju inte tacka nej till! När Skellefteå arrangerade skid-O VM 1990 hade jag ju det totala ansvaret för arrangemanget men jag förutsätter att jag den här gången får en mer undanskymd roll i organisationen. Men roligt blir det säkert!

Dessutom har vi en lång lista på tävlingar som vi ska delta i under 2019 och däribland en 4-dagarstävling i östra Finland. Men den stora nyheten för 2019 är att vi bytt klubb! Nu ska vi tävla för Arvidsjaurs OK !!

 

Ha det så gott!