Jag är född 1942 och tillbringade mina första 17 år här i Springliden. Jag är faktiskt född i kökssoffan i Springliden!
Mina föräldrar hette Rudolf och Lisette Lundqvist.
Tanken var att jag skulle överta min pappas roll i grävmaskinsföretaget Lundqvist & Mörtsell men lastbilsratten var kall och jag bestämde mig för att plugga vidare!
Satsade på en utbildning som gjorde mig till väg- och vattenbyggnadsingenjör men jag har under årens lopp lärt mig mycket annat!
Jag är numera pensionär - och egen företagare (se fliken MaxR Consult).
ARBETE
Under min yrkesverksamma tid (1964-2007) har jag arbetat på följande ställen:
Vägverket (1964-1966)
*Fotogrammetri (Använde flygbilder vid vägprojektering)
Skellefteå kommun (1967-1997)
* Mätningsteknik, kartor, GIS och lantmäteriberäkningar
* Ansvar för bredbandsnät (pappa till SkeNet)
* Ansvar för kommunens telefoninät
Kommunförbundet Västerbotten (1997-1998)
* Initiativtagare och pappa till det regionala nätet AC-Net
(Läs AC-Nets 15-årsbok "När världen kom till Västerbotten" och se filmen där jag berättar om AC-Nets tillkomst!
Länsstyrelsen i Västerbottens län (1998-2005)
* Regional IT-strateg, initiativtagare till och chef för IT Västerbotten. Ansvarig för samordning av bredbandsutbyggnaden i Västerbottens län.
Kommunförbundet Västerbotten (2006-2007)
* Chef för IT Västerbotten mm men under ny huvudman
FRITID
Under årens lopp har jag på fritiden bl a orienterat mycket och t.ex sprungit "Långa natten" 1980 och 1981 på 10-milaorienteringen . (Läs utdrag ur boken"Långa-nattens-folk").
Min fru Barbro och jag har deltagit i 28 5-dagars-orienteringar , delvis utomlands (Finland, Österrike, USA, Canada). Bra för kroppen och hälsan och ett perfekt sätt att ha barnen med sig på gemensam fritidsaktivitet under deras uppväxt! Och behagligt och enklare nu när vi är bara två!
Jag har dessutom databehandlat idrottstävlingar, dvs svarat för tidtagning, resultatgivning, speakerservice mm. Mer än 700 tävlingar har det blivit och inom så olika områden som orientering, skidskytte, marathon, triathlon, skytte, trav, hästhoppning, längdskidor och fridrott. Allt med egentillverkade programvaror. Mycket jobb men roligt!
Mina erfarenheter av tävlingar av olika slag har gjort att jag blivit anlitad som tävlingsledare för bl a Skellefteå Midnight Marathon, SM i Triathlon, VM och för-VM i skidorientering 89 -90, orienteringstävlingar på olika nivåer och som ansvarig för tävlingsadministrationen när O-ringen arrangerades i Västerbotten 1997.
I dagsläget är jag ordförande i byaföreningen i Springliden (se www.springliden.se)
Tillsammans med byarna Lainejaur, Mörttjärn och Malå Sameby har jag utifrån min roll i byaföreningen i Springliden tagit initiativ till att bygga vindkraftverk på närliggande berg (se www.vindbyar.se ). Som en följd av det är jag ordförande i VindByar ek förening som byarna skapat för att samordna sina intressen i vindkraftsparkernaa.
2010
Vi har tecknat avtal med Skellefteå Kraft om s.k bygdemedel till Springliden, Mörttjärn och Lainejaur. Inställningen här i trakten till vindkraft har hela tiden i huvudsak varit positiv, inte minst sedan vindkraftverken kommit på plats och börjat ge pengar till byautvecklingen!
Läs mer på Skellefteå krafts hemsida (www.skekraft.se)
Vindkraftsprojektet i vår närhet ledde till uppdrag för mig att först leda det regionala projektet MedVind Västerbotten och därefter WindEL Västerbotten. Båda projekten är avslutade. Under flera år har jag till och från haft som uppdrag att stödja Vattenfall och företaget OX2 i kontakterna med lokalbefolkningen runt deras vindkraftsparker.
2011-2012
Under åren 2009 och framåt har en stor del av min tid bestått av byggande! Först ett fint och välutrustat fritidshus här i närheten åt vår son och hans familj som bor i Washington DC.
Under 2011, 2012 och 2013 har jag ägnat en stor del av min tid åt en modernisering av byastugan som vi har alleles bredvid oss här i Springliden. Byastugan har fått jordvärme, golvvärme, supermodernt kök och allt är handikappanpassat.
Orienterandet har vi inte lagt på hyllan utan deltar i mån av tid och möjlighet i olika orienteringstävlingar i Norr- och Västerbotten och ofta på O-ringens 5-dagars och på finska flerdagarstävlingar, ex Kajaniveckan (4 dgr) och FIN 5 dvs finska motsvarigheten till O-ringen.
2013
Under 2013 deltog Barbro och jag i 17 orienteringstävlingar och för min del med överraskande bra resultat.
4 DM-segrar och en andraplats på en etapp på O-ringen var klart bättre än väntat! Blir antagligen svårt för mig att upprepa!
Under 2013 har vi dessutom kompletterat elljusspåret med 500 m anslutningsspår med kostnadseffektiv belysning ner till byastugan.
2014-2015
Under 2014 fortsatte byggandet, men nu i vårt eget hus!
Nytt kök, nya golv, nytt elsystem och totalrenoverad toalett, hall och kontor åstadkom vi fr o m årsskiftet och till maj 2014. Under början av 2015 har övervåningen fått en uppfräschning!
Till vår förvåning blev det exakt lika många tävlingar för oss 2014 och 2015 och resultatet har varierat från segrar till bottenplaceringar.
2015-2016
I slutet av 2015 och början av 2016 fick vi äntligen tid över för att måla vårt 10 år gamla garage invändigt! Det blev stor skillnad!
Under 2016 har Barbro och jag deltagit i 22 orienteringstävlingar! Tror att det är nytt rekord!
Resultatet har som vanligt varit både bra och dåligt! Men om vi tar det positiva först så kan jag stoltsera med två segrar i Sprint-orientering - Norrlandsmästerskapet och DM-sprinten för Norrbotten. Men eftersom jag inte tävlar för Norrbotten fick jag ingen DM-plakett. Dessförinnan vann jag två deltävlingar i Västerbottens 3-dagars i H70 och dessutom sammanlagt. Men i år har jag både ramlat framstupa ner i ett gyttjedike och på Natt-DM i Norrbotten hittade jag helt enkelt inte en av kontrollerna, så där bröt jag tävlingen!
2017
Sommaren 2017 blev det mycket orientering! I slutet av juni / början av juli deltog vi Kajani-veckan i Finland. En fantastiskt välarrangerad 4-dagars-tävling i mestadels attraktiv terräng där man skäms att sätta ner fötterna i vitmossan. Där började tävlingsveckan en aning tveksamt men när allt var klart blev jag sammanlagt 3:a - och sista etappen vann jag till och med. Så här såg kartan ut på den etappen!
26 tävlingar hann vi med under 2017 och det är nytt rekord! Nytt rekord blev det även i antalet segrar! Av dessa 26 tävlingar vann jag 15 varav 3 DM och ett Norrlandsmästerskap. Dessutom 3 segrar där flerdagarstävlingar räknades samman, ex Västerbottensveckan, Vittjärvs 2-dagars och Bergnäsets tävling. Garanterat helt omöjligt för mig att återupprepa under kommande tävlingssäsonger.
Från år 2008 har vi i Byaföreningens regi arrangerat en orienteringsdag för Nilaskolans Åk 9 och det hoppas vi kunna upprepa flera år. Under 2017 fick vi även förtroendet att arrangera skolorientering för Norsjöskolans elever och det hoppas vi gav mersmak. En nyhet under 2017 var också att vi lyckades skaffa pengar för att köpa in ett modernt elektroniskt stämplingssystem "SportIdent" och det såg vi att eleverna gillade!
Vi satsar framåt! Under 2016-2017 har jag i mån av tid jobbat med att förfärdiga en ny orienteringskarta i Springliden med omnejd! Betydligt större är det tänkt att den ska bli. Hela 16 km2 är området som ingår i den laserskanning vi köpt av Lantmäteriet. Får väl se hur mycket vi orkar rekognosera i fält!
2018
2018 blev ytterligare ett år fyllt av orienteringsaktiviteter! Medan snön fortfarande låg kvar i maj inledde vi jobbet att skapa en sprintkarta över Malå tätort. Vår tanke var att den skulle kunna användas av skolan i Malå för orienteringsundervisning och dessutom hade vi planer på att arrangera en "riktig" sprintorientering i Malå.
Så blev det - och mer än så! Det blev en 3 dagars orienteringshelg med sprint i Malå på fredagkväll och medeldistanstävlingar i Springliden både lördag och söndag! En mycket lyckad helg som det östes lovord över. Bra karta, bra banor och bra inramning var synpunkter som vi fick! Tur att vi med visst stöd utifrån hade möjlighet att få till kartan i tid! 12 dagar tillbringade Barbro och jag i skogen för att rita in alla stenar mm som förväntas vara med på en bra o-karta. Se Kurt Lundbergs bilder från tävlingshelgen!
I slutet på tävlingssäsongen hann vi med att arrangera skolorienteringen för 11:e året i rad för Nilaskolan och för andra gången för Norsjöskolan. Ambitiös satsning med gafflade banor lagda i OCAD, SportIdent, Livelox och OLA-systemet för resultatgivning. Som på en stortävling!
Men vi hann med att orientera också! 25 tävligar blev det och även i år med förvånansvärt bra resultat för min del. 12 segrar varav 3 DM. Återigen är min bedömning - det här kommer att vara helt omöjligt för mig att återupprepa kommande säsonger.
I slutet på år 2018 insåg jag att 2019 också kommer att vara ett år med mycket orientering! Jag blev ombedd att vara funktionär under skidorienterings VM i Piteå i mars 2019 och det kan man ju inte tacka nej till! När Skellefteå arrangerade skid-O VM 1990 hade jag ju det totala ansvaret för arrangemanget men jag förutsätter att jag den här gången får en mer undanskymd roll i organisationen. Men roligt blir det säkert!
Dessutom har vi en lång lista på tävlingar som vi ska delta i under 2019 och däribland en 4-dagarstävling i östra Finland. Men den stora nyheten för 2019 är att vi bytt klubb! Nu ska vi tävla för Arvidsjaurs OK !!
2019
Under 2019 deltog Barbro och jag i 27 tävlingar! Nytt rekord i antal tävlingar och faktiskt också ett mycket framgångsrikt år för mig tävlingsmässigt. Av dessa 27 tävlingar vann jag 14, varav 3 Norrlandsmästerskap och 4 DM - nu för Norrbotten. Övergången till Arvidsjaur har känts superbra redan från första mötet med klubbmedlemmarna som var på årsmötet i februari. Ett varmt välkomnande fick vi och årsmötet som hölls i officersmässen på K4 slog med råge alla orienteringsträffar vi varit med om tidigare! Här var det skinnsoffor, blå duk och kristallkronor!
I början på april, dvs direkt efter VM i skidorientering där vi jobbade som funktionärer, åkte vi till Stockholm för släktträff på Barbros sida. Där hann vi också med att springa årets första tävling som gick på Lovön där Drottningholms slott är beläget. Här mötte vi barmark och ren skogsterräng vilket förvånade oss som den tiden på året bara ser snödrivor!
Förutom orienterandet har vi under året börjat reparera den gamla gråa ladan intill Rikard och Lorraines fritidshus på Lainejaurudden. Vi blev tvungna att riva hela golvet eftersom det inte hängde med när vi lyfte ladan. Där fick vi oss en ordentlig omgång av avföring från minkar, hermeliner, råttor mfl som uppenbarligen haft det skönt i gullfiberisoleringen under golvet.
Under 2016 opererades jag för ljumskbråck på min vänstra sida och nu i slutet på oktober var det dags för högra sidan. Det innebär att jag i skrivande stund inte är någon löpare av rang men det är dags att bli det snart. Vi har redan anmält oss till 9 tävlingar (på 12 dagar !) i östra delen av Finland i slutet av juni/början av juli 2020. Men min ständiga realism som ibland kallas "pessimism" säger mig att kommande orienteringssäsong blir INTE lika framgångsrik som 2019.
Man vi ska göra så gott vi kan!!
2020
Mina farhågor om orienteringssäsongen 2020 uppfylldes verkligen med råge! Vi fick inte ens vara med på några tävlingar!! Sverige och världen i övrigt drabbades, som ni vet, av den s.k Coronapandemin. Att vi som lyckats bli äldre än 65 år inte fick orientera den här sommaren var ett mycket litet problem i jämförelse med allt annat som drabbade världen. Många dödsfall i omvärlden, trots anvisningar restriktioner och råd om hur man skulle uppföra sig för att undvika att bli smittad, gjorde att till och med vi som bor i gles glesbygd valde att tillämpa ”frivillig karantän”. Kan du tänka dig - ingen har besökt oss i vårt hus sen januari 2020. Hoppas att den perioden snart tar slut – vi saknar definitivt den positiva sociala kontakten som finns runt orienteringen och naturligtvis den absoluta närheten till våra barn och barnbarn!
Under 2020 har vi istället koncentrerat oss på att fixa det som annars hade blivit liggande, med argumentet att ”vi tar det när vi får tid”. Vi har byggt ett avancerat tak på den gamla gråa ladan bredvid Rikards stuga på Lainejaurudden. Vi har hjälpt byaföreningen att bygga broar på skoterlederna runt byn och att måla taket på byastugan och taket vid brevlådorna.
Vi hann också med att ta in den gamla BM35:an, hjultraktorn som jag voltade med som 14-åring, i garaget och måla och fixa upp den ordentligt. Ett roligt jobb men som slutade med att jag ramlade och skadade mitt högra knä. Hur det påverkar orienteringen under 2021 får vi väl se! Arbetet med traktorn blev klart dagarna före första advent och då tyckte vi att det passade bra att ställa ut den som (h)jultraktor här på gården och förse den med julbelysning och tomte. Jultraktorn är numera döpt till ”Rudolf” efter sin förste ägare, min pappa, som köpte traktorn år 1952.
Nu hoppas vi att det under 2021 ska bli möjligt att arrangera orienteringstävlingar och att vi ska tillåtas vara med trots att vi numera klassas som ”äldre”. Den klassningen har kritiserats för att vara åldersdiskriminerande och det håller vi med om, vi som ofta tränar tillsammans med jägarsoldaterna i Arvidsjaur (!!).
Ambitionerna för 2021 är stora. Vi är redan anmälda till 9 tävlingar i Finland i juni /juli och direkt efter det ska vi delta i O-ringen i Uppsala. 14 tävlingar på en månad blir nytt rekord.
Men även under 2021 ska vi göra så gott vi kan – och det kan nästan inte bli värre än det blev 2020 – kan man hoppas!
2021
Återigen ett annorlunda orienteringsår! Coronapandemin gjorde att vi inte tilläts delta i tävlingarna i Finland och O-ringen i Uppsala blev dessutom inställt. Men positiva krafter i Norrbotten arrangerade ett 5-dagars light och naturligtvis anmälde vi oss dit. Men en krånglande hälsena gjorde att jag inte kunde springa - utan enbart gå. Hälsenan gillade att jag gick och på etappen uppe i Bäckdal väster om Älvsbyn visade det sig vara ett vinnande koncept. Inför sista etappen i Ersnäs låg jag tvåa men när kampen om seger kom bestämde sig hälsenan och jag för att avbryta tävlandet.
Då innebar det att Barbro och jag kunde fokusera på fortsatt byggande. Nu på uppdrag och starka lyft av Rikard och Anna, sätta upp nya takbjälkar i stugan uppe Jäckvik och montera nya golvåsar i den gråa ladan på Lainejaurudden. Där jobbade vi hårt en stor del av hösten med att installera och isolera ett nytt fint trägolv och en hel garderobsvägg för lagring av deras säsongsutrustning av kläder mm.
2022
Jag kan medge att vinterträningen hade kunnat vara bättre. Rädslan att återigen drabbas av problem med hälsenan gjorde att det mest blev inomhusträning i det egna gymmet i källaren. Men med löpband, roddapparat, step-up-bänk, balansband och en egenhändigt byggd träningsvägg med ribbstol, stakträningsband mm går det skapligt bra att hålla sig någorlunda i form - men utomhusträningen är MYCKET roligare! Av någon anledning har vi dessutom haft fullt upp med jobb hela våren och inte minst med allt föreningsarbete vi gör i byaföreningen och för Vindbyar, dvs den ekonomiska förening som jag är ordförande för. Innebär mycket protokollskrivande för Barbro och många timmars arbete för mig med planering av möten mm i byaföreningen och Vindbyar. Tror inte att alla berörda anar omfattningen.
Nu i skrivande stund är i alla fall orienteringssäsongen igång och vi har redan deltagit i 17 tävlingar under 2022. Resultatet får anses vara lysande och till viss del oväntat. Av dessa 17 tävlingar har jag vunnit 9, blivit ej godkänd på 2 tävlingar på grund av att jag helt enkelt tappat bort min SI-pinne! Nu senast på första etappen på O-ringen. Har man inte SI-pinnen med sig vid målgång blir man ej godkänd och det gör att man får inget sammanlagt resultat för tävlingens 5 etapper. Men man tillåts tävla på enskilda etapper och jag känner viss stolthet att meddela att jag blev 3:a av 52 startande på den 5:e etappen. En viss egen revansch kan man säga efter motgångarna med hälsena, tappade SI-pinnar mm.
Arbetet i byaföreningen har under 2022 på mitt initiativ resulterat i en nyuppförd grillstuga, inköpt från Haparanda Wood Art och uppsatt vid byastugan, och ett vindskydd som vi satt upp vid elljusspårets anslutningsspår. Ambitionen är att det ska vara trivsamt och roligt att bo här i byn!
2023
Orienteringsmässigt var 2023 ett eländigt år. Drabbades under vårvintern av kraftig yrsel och ganska snart låg jag på ett undersökningsbord på Lycksele lasarett. Där kom man efter en lång kall kväll fram till det var nog den s.k krisstallsjukan som gjorde att jag behövde väggar att stödja mig mot. Alltså - inget farligt menade man och skickade hem mig för att träna kristallerna. Träning i all ära men kristallträning är jag inte bra på! Där finns det mer att göra!
Men i slutet av maj dristade jag mig att ställa upp i Älvsby OKs vårtävling i Bäckdal och där är det så pass krånglig terräng att jag kunde lufsa mig fram till seger två dagar i rad. Inte fort men nästan rätt. När det blev dags för tuffare terräng i Måttsund kom kristallerna i olag igen och resultatet blev därefter. När det blev dags att springa Lång-DM i Piteå upptäckte jag att min värsta konkurrent t o m inväntade mig när jag skulle nerför en brant sluttning. Han tyckte att jag såg ostadig ut och var rädd att jag skulle ramla och slå ihjäl mig! Såna vänner ska man ha när man ska tävla!
Efter den 8:e augusti blev inget sig likt här i området norr om Malå
När stormen Hans drog fram över oss förändrades allt på kort stund. Massor av träd vräktes omkull, många fick skador på sina hus, det blev strömlöst i flera dagar, bredbandsnätet kapsejsade och att nå Internet för att betala räkningar eller surfa var inte att tänka på den första månaden efter stormen.
Men efter ett par veckor hade skogsbolagen kraftsamlat hitåt och ett 30-40-tal skördare har förvandlat vår hemmaterräng till oigenkännlighet. Vår gammelskog hade dolt utsikten för oss. Nu när alla gigantiska kalhyggen kommit på plats dyker det upp hus, sjöar och milsvida horisonter som vi bara drömt om. Men notan för allt som Hans åstadkom kommer att göra att många minns 2023 som ett dramatiskt, arbetsamt och kostsamt år.
Vid Rikards stuga på Lainejaurudden var det stor förödelse. Båtbryggan hade gjort en loop i luften och låg inkl roddbåt upp och ner i vattnet. Den nyrenoverade ladan hade flyttas 60 cm bort från grundplintarna och förvandlats till en snygg romb. Den finska timmerstugan var oskadd om man bortser från 2 buckliga takplåtar.
Tack vare ett seriöst försäkringsbolag, snabbinkallad grävmaskin, en orolig fastighetsägare från Washington och ett lättväckt byggbolag (Peab) och ansvarskännande föräldrar kom reparationen av ladan igång nästan omedelbart. I skrivande stund är såvitt vi kan se alla skador åtgärdade och stormfarlig skog i närområdet avverkad och bortforslad!
Så enkelt var det med Hans!
2024
Det blev ett år med lite orientering, men som det visade sig - med mycket annat. Kristallsjukan (läs Yrseln) som jag begåvades med under 2023 hade inte riktigt gett med sig och det var uppenbarligen svårt att få träningen att fungera när man helst vill ramla omkull. Men skam den som ger sig. Med lite tur hade jag kunnat ta hem medeldistans DM-et för Norrbotten där jag var 44 sek efter den som vann. På sprint-DM blev jag besegrad med en enda futtig sekund av Ove Johansson.
Men jag vågade i alla fall ställa upp i Kajaniveckan i östra Finland och där snubblade jag mig fram till en sammanlagd 15:e plats efter 4 dagars tävlande tillsammans med ett 50-tal startande i klassen H80.
När vi trodde att det skulle bli en lugn och avslappnad höst hade vi fel!
Helt plötsligt kallade Rikard och hans familj oss till ett uppsträckt Teams-bild-möte där han och Lorraine ville informera oss om att NU hade dom beslutat sig för att FLYTTA TILL SVERIGE - till Skellefteå!
Rikard hade fått jobb som Vd på ett teknikföretag i Skellefteå, nu skulle man sälja huset i Washington. Allt var förankrat hos släkt och vänner i USA och nu var det dags att hitta någonstans att bo i Skellefteå.
Efter mycket funderande och planerande blev det delvis ändrade planer. Försäljningen av huset i Washington har man satt på väntelistan. Lorraine och Max ska ta hand om huset till dess att Max våren 2025 är klar med sin "gymnasieutbildning", som vi har gått med på att USA kan kalla för "High School"(!)
Barbro och jag blev helt plötsligt ägare till en bostadsrätt i Skellefteå till dess att hans familj lyckats samla sig hitåt. Men vad vi kan förstå har allt blivit så bra som man hoppades. Kanske till och med bättre!. Fram till sommaren 2025 har Rikard en lyxtillvaro med ny lägenhet i Skellefteå, fint fritidshus vid Lainejaur, och med massor av intressant jobb och nya kontakter att ta hand om i sitt nya jobb i Skellefteå.